Przeskocz do treści

technik żywienia i usług gastronomicznych

czas trwania nauki 4 lata (menadżer gastronomii)

po ukończeniu szkoły będziesz mógł:

  • kontynuować naukę na każdym kierunku studiów lub wybrać studia ściśle związane z profilem nauczania w technikum: hotelarstwo, turystyka, marketing i ekonomia, zarządzanie
  • organizować produkcję gastronomiczną,
  • prowadzić własną działalność gospodarczą
  • organizować gastronomiczną obsługę imprez poza miejscem pracy tzw. "outsaid catering" (imprezy wyjazdowe)
  • organizować bale, wesela i inne przyjęcia okolicznościowe

    Klasa w zawodzie technik kelner i technik żywienia i usług gastronomicznych objęta patronatem Qubus Hotel.

po ukończeniu szkoły będziesz umiał:

  • obliczać wartości energetyczną i odżywczą produktów spożywczych i potraw
  • projektować i aranżować wnętrza sal konsumpcyjnych
  • prawidłowo obsługiwać konsumenta
  • stosować nowoczesne metody zarządzania i marketingu
  • biegle posługiwać się językami obcymi (angielskim, niemieckim/francuskim/włoskim - NOWOŚĆ!)
  • współpracować w zespole

przewidywane miejsca pracy:

• restauracje, hotele, bary, pensjonaty gastronomiczne, stołówki, kawiarnie, domy wczasowe i inne obiekty gastronomiczne Praktykę zawodową organizuje szkoła i odbywa się w restauracjach i hotelach Trójmiasta.

wymagamy od Ciebie: 

  • bardzo dobry stan zdrowia
  • zainteresowanie zawodem, akceptowanie usługowego charakteru pracy
  • pełna sprawność fizyczna i psychiczna (odporność na stresy)
  • łatwość nawiązywania kontaktów z ludźmi
  • miła aparycja, wysoka kultura osobista
  • umiejętność kierowania zespołem
  • poczucie odpowiedzialności, kreatywność myślenia, samodzielność
  • opiekuńczość, życzliwość, uprzejmość
  • uczciwość i dyskrecja
  • spostrzegawczość i podzielność uwagi

(źródło: podstawa programowa kształcenia)

Zewnętrzny egzamin zawodowy dla zawodu technik organizacji usług gastronomicznych jest przeprowadzany przez OKE na terenie szkoły a uzyskany dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe honorują kraje UE.

KWALIFIKACJA:

Sporządzanie potraw i napojów (TG.07) Egzamin po kl. III

Organizacja żywienia i usług gastronomicznych (TG.16) Egzamin I sem. kl. IV

 

PRZEDMIOTY NA KIERUNKU TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH:

przedmioty ogólnokształcące

  • j. polski
  • j. angielski
  • j. niemiecki/francuski
  • Wiedza o kulturze
  • Historia
  • Wiedza o społeczeństwie
  • Podstawy przedsiębiorczości
  • Geografia
  • Biologia
  • Chemia
  • Fizyka
  • Matematyka
  • Informatyka
  • Wychowanie fizyczne
  • Edukacja dla bezpieczeństwa
  • Zajęcia z wychowawcą
  • religia/etyka
  • wychowanie do życia w rodzinie

przedmioty w zakresie rozszerzonym

  • j. angielski
  • biologia

przedmioty uzupełniające

  • historia i społeczeństwo

przedmioty zawodowe teoretyczne:

  • Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii
  • Działalność gospodarcza w gastronomii
  • Języki obce zawodowe
  • Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
  • Zasady żywienia człowieka
  • Organizacja usług gastronomicznych
  • Organizacja produkcji gastronomicznej

przedmioty zawodowe praktyczne

  • pracownia gastronomiczna
  • pracownia obsługi konsumenta
  • pracownia planowania żywienia i produkcji gastronomicznej
  • Zajęcia praktyczne

ZSGH Gdańsk