Przeskocz do treści

technik hotelarstwa

Czas trwania nauki 4 lata

po ukończeniu szkoły będziesz mógł

  • kontynuować naukę na każdym kierunku studiów lub wybrać studia ściśle związane z profilem nauczania w technikum: hotelarstwo, turystyka, marketing i ekonomia, zarządzanie

    Klasa w zawodzie technik hotelarstwa objęta patronatem Grupy Dobry Hotel
  • pracować jako recepcjonista lub pracownik służby pięter w hotelu
  • podjąć pracę w dziale obsługi klienta w nowoczesnej firmie
  • prowadzić własną działalność gospodarczą

w trakcie nauki zdobędziesz umiejętności:

  • sprawnej obsługi klienta w hotelu, biurze podróży
  • wykorzystywania w pracy hotelarsko-turystycznej komputera
  • posługiwania się językiem obcym zawodowym (angielskim, francuskim lub niemieckim)
  • tworzenia zasad i programowania produktu turystycznego oraz planowania kosztów imprez turystycznych
  • pracy biurowej i obsługę rachunkową firmy
  • współpracowania w zespole Praktyki zawodowe są organizowane przez szkołę w renomowanych hotelach Trójmiasta.

wymagamy od Ciebie:

  • otwartość na kontakty z ludźmi
  • komunikatywność
  • zdolności językowe i organizacyjne
  • miła aparycja
  • zainteresowanie zawodem
  • umiejętność kierowania zespołem
  • odpowiedzialność, samodzielność
  • życzliwość, uprzejmość
  • uczciwość i dyskrecja
  • spostrzegawczość i podzielność uwagi

(źródło: podstawa programowa kształcenia)

Zewnętrzny egzamin zawodowy dla zawodu technik hotelarstwa jest przeprowadzany przez OKE na terenie szkoły a uzyskany dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe honorują kraje UE.

 

 KWALIFIKACJA:

Planowanie i realizacja usług w recepcji (TG.12) Egzamin po kl. III

Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelowe (TG.13) Egzamin I sem. kl. IV

PRZEDMIOTY NA KIERUNKU TECHNIK HOTELARSTWA:

przedmioty ogólnokształcące

  • j. polski
  • j. angielski
  • j. niemiecki/francuski
  • Wiedza o kulturze
  • Historia
  • Wiedza o społeczeństwie
  • Podstawy przedsiębiorczości
  • Geografia
  • Biologia
  • Chemia
  • Fizyka
  • Matematyka
  • Informatyka
  • Wychowanie fizyczne
  • Edukacja dla bezpieczeństwa
  • Zajęcia z wychowawcą
  • religia/etyka
  • wychowanie do życia w rodzinie

przedmioty w zakresie rozszerzonym

  • j. angielski
  • geografia

przedmioty uzupełniające

  • historia i społeczeństwo

przedmioty zawodowe teoretyczne:

  • Organizacja pracy w hotelarstwie
  • Działalność usługowa w recepcji
  • Usługi żywieniowe w hotelarstwie
  • Marketing usług hotelarskich
  • Podstawy działalności przedsiębiorstwa hotelarskiego
  • Języki obce zawodowe

przedmioty zawodowe praktyczne

  • Techniki pracy w hotelarstwie
  • Pracownia obsługi gościa
  • obsługa informatyczna w hotelarstwie
  • zajęcia praktyczne

ZSGH Gdańsk