Przeskocz do treści

kelner

czas trwania nauki 4 lata

po ukończeniu szkoły będziesz mógł:

  • kontynuować naukę na każdym kierunku studiów lub wybrać studia ściśle związane z profilem nauczania w technikum: hotelarstwo, turystyka, marketing i ekonomia, zarządzanie.
  • organizować obsługę przyjęć okolicznościowych w zakładach gastronomicznych

    Klasa w zawodzie technik kelner i technik żywienia i usług gastronomicznych objęta patronatem Qubus Hotel.
  • organizować imprezy w warunkach nietypowych

po ukończeniu szkoły będziesz umiał:

  • projektować aranżację sal i pomieszczeń konsumpcyjnych
  • prawidłowo obsługiwać konsumenta
  • planować i sporządzać karty menu
  • prowadzić z działalność gastronomiczną
  • biegle posługiwać się językami obcymi (angielskim, francuskim)
  • współpracować w zespole

Przewidywane miejsca pracy, praktykę organizuje szkoła w:

  • restauracjach, hotelach, pensjonatach gastronomicznych, kawiarniach, domach wczasowych i innych obiektach np. promy, statki.

wymagamy od Ciebie:

  • bardzo dobry stan zdrowia (brak przeciwwskazań do pracy w gastronomii)
  • zainteresowanie zawodem, akceptowanie usługowego charakteru pracy
  • pełna sprawność fizyczna i psychiczna (odporność na stresy)
  • pozytywne nastawienie do ludzi, łatwość komunikowania się z otoczeniem
  • umiejętność pracy w zespole
  • umiejętność podejmowania decyzji, samodzielność, odpowiedzialność i kreatywność
  • wysoka kultura osobista, miła aparycja
  • opiekuńczość, życzliwość, uprzejmość
  • uczciwość i dyskrecja
  • spostrzegawczość, podzielność uwagi i dobra pamięć
  • lojalność wobec pracodawcy
  • brak nałogów.

(źródło: podstawa programowa kształcenia)

Zewnętrzny egzamin zawodowy dla zawodu kelner jest przeprowadzany przez OKE na terenie szkoły, a uzyskany dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe honorują kraje UE.

 

KWALIFIKACJA:

Wykonywanie usług kelnerskich (TG.10) Egzamin po III kl.

Organizacja usług gastronomicznych (TG.11) Egzamin I sem. kl. IV

 

PRZEDMIOTY NA KIERUNKU TECHNIK KELNER:

przedmioty ogólnokształcące

  • j. polski
  • j. angielski
  • j. niemiecki/francuski
  • Wiedza o kulturze
  • Historia
  • Wiedza o społeczeństwie
  • Podstawy przedsiębiorczości
  • Geografia
  • Biologia
  • Chemia
  • Fizyka
  • Matematyka
  • Informatyka
  • Wychowanie fizyczne
  • Edukacja dla bezpieczeństwa
  • Zajęcia z wychowawcą
  • religia/etyka
  • wychowanie do życia w rodzinie

przedmioty w zakresie rozszerzonym

  • j. angielski
  • geografia

przedmioty uzupełniające

  • historia i społeczeństwo

przedmioty zawodowe teoretyczne:

  • Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii
  • Działalność gospodarcza w gastronomii
  • Języki obce zawodowe
  • Zasady żywienia człowieka
  • Organizacja usług gastronomicznych.
  • Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
  • Usługi kelnerskie

przedmioty zawodowe praktyczne

  • Pracownia usług gastronomicznych (grupy)
  • Pracownia obsługi konsumenta (grupy)
  • Zajęcia praktyczne

ZSGH Gdańsk