Przeskocz do treści

Branżowa szkoła I stopnia: kucharz

Branżowa szkoła I stopnia: kucharz


czas trwania nauki 3 lata

po ukończeniu szkoły będziesz umiał:

  • sporządzać potrawy i napoje
  • profesjonalnie dekorować potrawy
  • obliczać wartości energetyczną i odżywczą produktów spożywczych i potraw

    Klasa w zawodzie kucharz Branżowa Szkoła I Stopnia objęta patronatem Grupy Orbis Hotel Accor Hotels.
  • planować zakupy
  • planować i sporządzać karty menu
  • prowadzić działalność gastronomiczną
  • posługiwać się językami obcymi
  • współpracować w zespole

Absolwent tego kierunku ma wiele możliwości zawodowych, ponieważ: może usamodzielnić się i rozpocząć pracę zawodową w barach szybkiej obsługi, punktach małej gastronomii, szpitalach, szkołach oraz restauracjach, kawiarniach, hotelowych zakładach gastronomicznych, przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych Dobry kucharz bez problemu znajdzie pracę.

Pamiętaj! KUCHARZ TO NIE TYLKO FACHOWIEC TO TAKŻE ARTYSTA

Praktykę zawodową organizuje szkoła w restauracjach i hotelach Trójmiasta.

wymagamy od Ciebie:

  • bardzo dobry stan zdrowia (brak przeciwwskazań do pracy w gastronomii)
  • zainteresowanie zawodem, akceptowanie usługowego charakteru pracy
  • pełna sprawność fizyczna i psychiczna (odporność na stresy)
  • pozytywne nastawienie do ludzi, łatwość komunikowania się z otoczeniem
  • umiejętność pracy w zespole
  • umiejętność podejmowania decyzji, samodzielność, odpowiedzialność i kreatywność.

(źródło: podstawa programowa kształcenia)

Zewnętrzny egzamin zawodowy dla zawodu kucharz jest przeprowadzany przez OKE na terenie szkoły, a uzyskany dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe honorują kraje UE.

 

KWALIFIKACJA:

Sporządzanie potraw i napojów (TG.07)

PRZEDMIOTY NA KIERUNKU BS KUCHARZ:

przedmioty ogólnokształcące

  • Język polski
  • j. angielski/francuski
  • Historia
  • Wiedza o społeczeństwie
  • Podstawy przedsiębiorczości
  • Geografia
  • Biologia
  • Chemia
  • Fizyka
  • Matematyka
  • Informatyka
  • Wychowanie fizyczne
  • Edukacja dla bezpieczeństwa
  • Zajęcia z wychowawcą
  • religia/etyka
  • wychowanie do życia w rodzinie

przedmioty zawodowe teoretyczne

  • Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii
  • Działalność gospodarcza w gastronomii
  • Języki obce zawodowe
  • Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
  • Zasady żywienia człowieka

przedmioty zawodowe praktyczne

  • Pracownia gastronomiczna
  • Zajęcia praktyczne

ZSGH Gdańsk