Przeskocz do treści

Kamila Formela bierze udział w konkursie Patriotka –czyli ciastko na stulecie niepodległości Polski

print
Kamila Formela bierze udział w ogłoszonym przez Fundację Idea Nova   konkursie na Patriotkę – pyszne, biało-czerwone ciastko, które stanie się nieodłącznym, bardzo pozytywnym symbolem wszystkich uroczystości związanych z  przypadającą w 2018 roku setną rocznicą Odzyskania Niepodległości , ale nie tylko, bowiem Patriotka to ciastko, które:

- będzie symbolem polskich świąt o charakterze patriotycznym, jak Święto Niepodległości czy Święto Trzeciego Maja, ale również będzie towarzyszyć Polakom podczas innych okazji wzbudzających poczucie narodowej dumy, jak choćby wydarzenia sportowe z udziałem polskich drużyn

- będzie jednoczyć Polaków – w końcu nic tak nie zbliża, jak wspólne jedzenie

- będzie umilać wspólne celebrowanie

- będzie cieszyć i integrować

- w czasie świąt i wydarzeń o charakterze patriotycznym zagości wszędzie – w cukierniach, w kawiarniach, w biurach, na ulicy i na domowych stołach

- nie zna granic ani wieku – będzie pożądana przez Polaków w kraju i za granicą – od przedszkolaka do seniora. Każdy będzie ją jadł!

Poniżej przepis Kamili:
KREM PROSECCO

SKŁADNIKI

150 g białej czekolady

100 g prosecco

250 g śmietanki 34%

8 g żelatyny

BISZKOPT CZEKOLADOWY

SKŁADNIKI

200 g cukru

60 g wody

40 g kakao

140 g masła

4 jajka

100 g cukru

150 g mąki pszennej

10 g proszku do pieczenia

CRUMBLE MIGDAŁOWE

SKŁADNIKI

150 g masła

62 g cukru

145 g mąki pszennej

130 g mąki migdałowej

PONCZ

SKŁADNIKI

150 g wody

150 g cukru

50 g soku z cytryny

COULIS MALINOWE

SKŁADNIKI

160g malin

40g truskawek

PRZYGOTOWANIE

Czekoladę zalej gorącym prosecco. Śmietankę ubij na 1\4 i wymieszaj z masą czekoladową. W tym samym czasie zalej żelatynę zimną wodą, odstaw do napęcznienia, a następnie rozpuść ją w kąpieli wodnej. Połącz z resztą składników.

BISZKOPT CZEKOLADOWY

Cukier, wodę, kakao i masło rozpuść w rondlu. Białka oddziel

od żółtek i ubij je z cukrem. Następnie delikatnie wymieszaj je w

letnią masę. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, a na samym końcu pozostałe żółtka. Jednolitą masę piecz w blaszce w 180° 20 min.

CRUMBLE MIGDAŁOWE

PRZYGOTOWANIE

Utrzyj masło z cukrem. Obie mąki dodaj i wyrabiaj do konsystencji kruszonki. Piecz w 180° 10-15 min.

COULIS MALINOWE

PRZYGOTOWANIE

Wszystko zblenduj, przecedź i zredukuj lekko na patelni.

Trzymamy kciuki!

ZSGH Gdańsk